Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

A legborzasztóbb, mégis legfelemelőbb fotósorozat, anyáról és kislányáról!

A World Press Photo kiállítást minden évben nagyon várom. A Néprajzi Múzeum, olyankor a szentélyemmé válik. Elvetélt fotós énem teljes hódolattal adózik azoknak, akik legyőzve félelmüket elmennek, és megmutatják a világnak – nekem -, azt ami földünk legsötétebb részein zajlik. Azt hiszem ők az én igazi hőseim. A Felejtés virágai c. film alapmű nálam, ennek okán is. (Ha módodban áll, nézd meg!)

A www.worldpressphoto.orga Te helyed is, ha érdekelnek a legnyersebb, legjobb kockák a világból.
Mindez, annak apropóján jutott eszembe, hogy összehozott az élet Ebrahim Noroozi munkásságával. A srác 1980-ban született Iránban, Teheránban. Profi fotós lett belőle, aki a Fars ügynökségnek kezdett dolgozni 2004-ben.

Noorzi

 

Olyan érzésem volt, amikor megpillantottam a képeit, mintha csak azért született volna a térképnek erre a szörnyű pontjára, mert dokumentálni akarta számunkra amit lát. A pusztítást amit Amerika, és amit saját népe mér magára. Noroozi pokoli bátor ember, olyan helyekre is elmerészkedik, ahova “normális” ember nem tenné be a lábát. India, Afganisztán és Irán nem éppen turistáknak való bugyraiba. 7 rangos díjat nyert képeivel a saját hazájában, egy arany érmet az Asahi c. újságnál, elismert fotósként pedig több iráni versenyen is zsűrizett. Ami ráterelte a figyelmemet az az, hogy 2012-ben és 2013-ban is kategória díjas volt a World Pressnél.
Az a sorozata, amitől nem tudok elszakadni jó ideje – ergo leülepedett bennem -, most idekerül.
Szakmai kategóriában nevezte, a “Kényszer szerelem áldozatai” címmel.

Somayeh Mehri (29) és Rana Afghanipour (3) egy anya és lánya, a Dél-Irán-i Bam-ban élnek. Amir Afghanipour – a férj és apa – , tolvaj és drogfüggő volt, gyakran megverte és bezárta őket, végül a nő vette a bátorságot és a házasság felbontását kérte. Amir figyelmeztette, hogyha kitart az elhatározása mellett, hogy elhagyja őt, arc nélkül fogja leélni az életét. 2011.júniusának egyik éjszakáján, miközben anya és lánya aludtak, a férj egy vödör savval öntötte le őket. Arcuk, kezük és testük nagy része súlyosan megégett. Somayeh teljesen elvesztette látását, Rana fél szemére vakult meg. Somayeh édesapja eladta a földjét, hogy lánya és unokája kórházi kezelését fedezni tudja. A pénz nem volt elég, ezért a falubeliek, és a kormány is segítettek nekik anyagilag. Az asszonynak több mint 100, a kislánynak több mint 70 műtétre van szüksége az általános felépüléshez. Nos, ha felkészültél életed legborzalmasabb, ugyanakkor leggyönyörűbb képkockáira, vágjunk bele!

1

 Somayeh, az egészséges fiatalasszony

1

1

1

Ez az a kép, amitől képtelen vagyok szabadulni és mindig el kell rebegnem értük egy halk imát

1

… az a mosoly …

1

1

1

1

1

1

2

Az ASTI (Acid Survivor Trust International) elnevezésű szervezet segíti a sav támadás áldozatait, akik gyakran jogorvoslat és egészségügyi ellátás nélkül maradnak. A támadókat az iszlám és indiai országokban, gyakran még csak felelősségre sem vonják. Amennyiben támogatni szeretnéd adománnyal is az áldozatok rehabilitációját, itt teheted meg online.

Szerző: Gini Papp – Zacc

 

Szerző: Gini Papp - Zacc

Ha tetszett, kérlek oszd meg te is, és mindig nézz szét a lap alján lévő képes ajánlatok között is! Ha van kedved, jobb oldalon csatlakozhatsz Facebook oldalamhoz, így egy jó kis csapat tagja lehetsz.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. lora404 szerint:

  Kedves Mázli,

  Sírok…gyönyörű szeret…
  Tudnál segíteni nekem egy kicsit?lora404@gmail.com

  Köszönettel

 2. Zoltán Mátyus szerint:

  Bizony, elsírtam magam. Sajnos a “kultúrájukban” gyökeredzik, hogy ilyen megtörténhet ezekben az országokban. Külső hatalom ezen nem segíthet.
  …de azért szívese. látnám “vendégül” ezt a fehérjehalmazt..

 3. Remélem ez nem kampányolás volt a Saría törvény mellett. Ne legyen magyarázat semmi arra, amit megengednek maguknak az iszlám nevében. Ezt meg kell állítani.

 4. Endre Csicskagyerek Baráth szerint:

  Igen. Az európaiak “tisztábban” és nagyobb hatékonysággal irtották akik nekik nem tetszettek, legutóbb a zsidókat, cigányokat a németek és más népek. Ja épp most nem irtanak senkit? Véletlen.

 5. Azt hiszem az a titok, hogy nem az MTI-nek kell leadni az ilyen híreket 🙁 Sokkal többre megy az ember azzal, ha egy ilyen forgalmas blogban íratja a sztoriját, ami végigfut a közösségi portálokon is.

 6. Zoltán Sipos szerint:

  Egy plasztikai sebész ügyfelem saját költségén ingyenesen (pro bono) szokott kijárni, és savtámadás női áldozatait megműteni. Mikor hazaért egyszer hasonló képekkel, az MTI-nek leadtuk a hírt. 40 ezerért kiküldték, és egyetlen újság sem közölte le. Azóta olyan furcsa érzés a fontosként tárgyalt hírek olvasása.

 7. Dániel Nagy szerint:

  Ezek az országok így is a középkorban vannak, miért nem bombázzuk földig őket?

 8. Köszönöm Zoltán, valóban hiányzott az alany, ami több, mint fontos volt ott! Javítottam!

 9. Zoltán Plagány szerint:

  Kedves szerkesztő,
  A jóindulat szól belőlem, mert ez a téma valóban nagyon megrázó.
  Kérem, hogy az utolsó három mondat szerkesztését változtassa meg mert ebben a sorrendben, több mint megdöbbentő. Esetleg javasolnék valami ilyesmit utolsó mondatnak:
  Támogasd Te is a támadások áldozatainak rehabilitációját adományoddal. – és ez esetben nem a támadók támogatására hívja fel kedves olvasóit.
  Üdvözli Önt és kíván további jó munkát
  Plagány Zoltán

 10. Szilvia Kecskemétiné szerint:

  A szíven szakad. Erre nincsenek szavak….

 11. Szilvia Kecskemétiné szerint:

  <3

 12. Renáta Horváth szerint:

  Ez tényleg megrázó…a szívem megszakadt,ahogy néztem őket,akik egy pillanatban. álmukban egymást ölelik.Másikban pedig megnyomorodva!Hogy tud ember ilyen gonoszságot művelni???


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!