Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Építs földalatti “üvegházat” 100ezer forint alatt! (videó)

Termelők a hidegebb éghajlaton, gyakran keresik a különböző lehetőségeket, hogy kihasználhassák a vegetációs időszakokat is, illetve, hogy a növényeik új lendületet kapjanak.  Erre az egyik lehetőség eddig, az üvegház építés volt. Az üvegházak általában üvegezett szerkezetek, megépítésük igen költséges, cserében egész télen termékeny kertünk lehet benne.

1© Neo-farms
A Walipini fillérekből kivitelezhető

Sokkal megfizethetőbb és hatékonyabb alternatívája az üveg üvegházaknak az úgynevezett WALIPINI (Aymara indián szó, jelentése: “meleg hely”), mely nem más, mint föld alatti vagy gödörben lévő üvegházhatás fóliasátor alatt. 20 évvel ezelőtt, a Dél-Amerika-i hideg hegyekben alakították ki az első walipinit, s ezzel a módszerrel a termelők termékenyen tudták tartani a kertjüket egész évben, még a leghidegebb éghajlaton is!

Hogyan működik a Walipini és hogyan kell megépíteni

1© Benson Institute

A Walipini a természet erőforrásait használva, egész évben meleg, stabil, jól megvilágított környezetben biztosítja a növény-, zöldség termesztést. 
Tulajdonképpen nem más, mint egy földbe ásott fóliasátor. A kb 2 méterrel a föld alatt kialakított ágyás és a nap sugárzásának felfogása és tárolása a hatékony Walipini építésének legfontosabb alapelvei. A rendszer a passzív szolár fűtés és a földházak konstrukciójának kombinációja.
A javasolt szélesség: maximálisan 3 méter, azon felül hatástalan a földhő hatása.

1SilverThunder/via

A kb. 2 méter mélyen ásott téglalapunk hosszanti oldalát a téli nap irányába tájoljuk. Az építmény hátsó fala vastag vályogtéglákból épül. Az első fal sokkal alacsonyabb, ez biztosítja a fólia tető lejtéséhez megfelelő szöget.
A tető teljesen lefedi a gödröt és biztosítja, hogy a napfény sugarai áthatoljanak létrehozva a növényeknek szükséges stabil, meleg környezetet, míg a fólia két rétege közötti légréteg biztosítja a szigetelést.
Az amerikai, fenntartható növénytermesztést népszerűsítő non-profit szervezet, a Benson Institute kézikönyve kimerítő leírással szolgál a Walipini tervezése és építése során is szem előtt tartandó szigetelési, öntözési, szellőztetési feladatokra.
A Benson Institute tapasztalatai szerint egy 6m x 22m Walipini megépítése kb 300 dollárba kerül, ami a hazai építőanyag árak mellett is csak kb 100 ezer forint.Azt mondják akik még emlékeznek rá, hogy valamikor a Gellért-hegy déli oldalán sok ilyen volt, amit vízzel árasztottak el időnként, és bolgár kertészet néven volt ismert.
Van egy kiszuperált emésztő gödröd? Miért ne próbálnád meg a helyén?

Szerző : Gini Papp – Zacc
Forrás: treehugger

Ha tetszett a téma oszd meg, de ne vidd el forrás link nélkül!
Érdekelhet még ebben a témában a 100%-ban önfenntartó ház, az Earthship!

Szerző: Gini Papp - Zacc

Ha tetszett, kérlek oszd meg te is, és mindig nézz szét a lap alján lévő képes ajánlatok között is! Ha van kedved, jobb oldalon csatlakozhatsz Facebook oldalamhoz, így egy jó kis csapat tagja lehetsz.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Soós Balázs says:

    Valaki Magyarországon épített már ilyet, vagy hasonlót? Komolyan érdekelne…


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!