Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Adományozz ruhát hajléktalanoknak, és lásd hova megy!

Egy kezdeményezésnek indult a dél-afrikai Cape-Townban, de hál’Istennek baromira kinőtte magát! Mint a nagy ötletek általában, ez is egy szikra volt amit meg mertek lépni azok, akiknek kipattant. Botrányosnak találták, hogy tonnányi használt ruha megy a szemétbe – jelentem a mi kukáink mellett is rendszeresen vannak zsákokban, de én felkapom és a közeli prérin csövező családnak elviszem -, ezért begurultak és megoldották, hogyan jusson el közvetlenül az arra rászorulókhoz! Utcai bazárt csináltak a cuccból, de olyan formán, hogy még a született urbanista se kap a szívéhez miatta.

1

Egy hajléktalanokat segítő alapítvány és egy reklámügynökség rázott kezet, és döntött úgy, hogy meghonosítják a Street Store-t egész Dél-Afrikában, hiszen brutális nagy szükség van rá. Az ötlet pedig jó. Nagyon jó!
A végleges formájában hiányol minden mesterkéltséget.
A  Haven Night Shelter és az M&C Saatchi Abel egyszerű kartonlap dizájnt húzott az ötletre. Egyszerű, tisztán érthető üzenet a kartonon, minimál logó és egy luk maga  az utcai bolt “berendezése”, melyet máris felakaszthatunk egy kerítésre vagy bármire.

3 4

Mindössze ennyi! “Tedd le, segíts – adományozz ruhákat a hajléktalanoknak” – világos, érthető üzenet.

Ugyanazt a koncepciót valósították meg, mint amit tavaly mi is kiötlöttünk és megcsináltunk a +1, vagy “Adj egyet ajándékba” tervezésekor. Partner csatlakozás közvetlen regisztrációval, portál matrica letöltése vagy megrendelése önállóan.
Egy egyszerű, letölthető formában tették közzé a lehetőséget.

Végtelenül szimpatikus számomra azért is, mert nem egy ömlesztett ruhacsomagot kap a hajléktalan ember, hanem válogathat, és  a neki tetszőt emelheti ki. Azaz emberszámba veszi őket! Ráadásul nem hagyja magára azt, aki oda érkezik, egy önkéntes segít neki a válogatásban mindegyik pop-up helyen, aki eljátssza a boltos szerepét. Rendezi a beérkezett holmit, kiszolgálja a hozzá érkezőt.

5 62

Imádom ezt az egyszerű ötletet, mert az egész világon működőképes, nem kell hozzá semmi extra, csak csináld osztjóvan!
Igen-igen, nálunk is! Ott ahol először betiltották, majd kompromisszumokra jutva, alaposan leszabályozva, újra engedélyezték az ételosztást.
Ez egyben egy csendes demonstráció is az egyik legnagyobb társadalmi probléma ellen.

(Gini Papp)

Szerző: Gini Papp - Zacc

Ha tetszett, kérlek oszd meg te is, és mindig nézz szét a lap alján lévő képes ajánlatok között is! Ha van kedved, jobb oldalon csatlakozhatsz Facebook oldalamhoz, így egy jó kis csapat tagja lehetsz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!