Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Michael Swaine utcai varrodája

Michael Swaine 12 éve minden hónap 15-én kigurítja régimódi, pedálos varrógépét San Francisco egyik legszegényebb és legveszélyesebb kerületébe, hogy ott megfoltozza, megjavítsa a környékbeli szegények ruháit. Mindenki ott segít, ahol tud.

Swaine a Tenderloin National Forest nevet kapott, növényekkel, fákkal és a legkülönfélébb művészeti alkotásokkal életre keltett sikátorban dolgozik varrógépével, ingyen vállalja a környékbeliek ruháinak foltozását, varrását.

Az előadóművész, feltaláló és a Kaliforniai Művészeti Kollégium keramikus tanára a Kollégium „Légy nagylelkű” elnevezésű projektjének keretében még 2001-ben indította el „mobil szabóságát”. Azóta amellett, hogy rengeteg ruhát megjavított már, több önkéntes is csatlakozott hozzá, akik segítenek neki a varrásban.

Míg – állítása szerint – mindez részéről havonta csak egy kis erőfeszítést igényel, sokaknak sokkal többet jelent egy egyszerű ruhajavíttatásnál. Több (sokszor visszatérő) „kuncsaftja” is van, akik csak azért mennek, hogy mellette egy kicsit elidőzzenek és beszélgessenek.

Sokan „szociális művészként” emlegetik, ő azonban egyszerűen csak egy helyinek, tanárnak és egy srácnak tartja magát, aki varr.  Swaine azt tervezi, hogy ingyenes „javítóműhelyt” nyit, ahol amellett, hogy cérnát és varrógépet lehet kölcsönözni, beszélgetni lehet az élet dolgairól.

(Gini Papp)

(forrás: ecouterre.com ,
valamint
tudatosvásárló )

Szerző: Gini Papp - Zacc

Ha tetszett, kérlek oszd meg te is, és mindig nézz szét a lap alján lévő képes ajánlatok között is! Ha van kedved, jobb oldalon csatlakozhatsz Facebook oldalamhoz, így egy jó kis csapat tagja lehetsz.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Attila de Muzsi szerint:

  Na látod, ez egy jó dolog. Engem sokszor a nyavalya kering, hogy a gazdag emberek elvárják, ha rendelnek tőlem, hogy bónuszba dolgozzak, csináljak valamit, miután jól lealkudták a munka árát. Ha ezeket a bónuszokat az ember összegyűjtené, kimehetnék én is minden héten egy napot ingyen bútorokat javítani a csóróknak.
  Az ötlet jó, de engem kifejezetten hülyének néznének, pláne ha nem pálinkáznék amíg javítom a bútort…de egyébként sem vernék le magukat beszélgetni velem az élet ama nagy dolgairól.
  De nekem a srác üzenetében az tetszik, hogy nem segélyeket kezdett el osztogatni, hanem ruhát foltoz.
  Jó, az már megint más kérdés, hogy rengeteg a nonéjm ember a világon, akik sokat tesznek az embertársaikért és nemhogy a világ megemlékezzen róluk, hanem sokszor maguk a kisegítettek sem köszönik meg.
  A kisembernek akinek talán aznapi bevétele megy rá egy egy segítő napon, semmi sem jön vissza, de ha egy befutott művész tesz ilyet, rögtön zeng a világ tőle, s tette művészi rangra cselekedetét.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!